28-09-22

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker: camera’s in de openbare ruimte. Van beveiligingscamera’s in de binnenstad tot aan ANPR-camera’s langs de snelweg. Nietsvermoedend wordt er een heleboel gemonitord in Nederland en daarbuiten. De inzet van deze camera’s heeft oneindig veel doeleinden. Zo worden de camerabeelden gebruikt voor het (steeds sneller) opsporen van criminelen, om de leefbaarheid in een uitgaansgebied te waarborgen of om te controleren wie er door rood rijdt.

Binnen DataCount is het uitvoeren van parkeeronderzoeken momenteel de grootste tak van sport. Echter, het uitvoeren van verkeerstellingen (met onze eigen camera’s) en camera-observaties (red. ook met onze camera’s) is de snelst groeiende tak binnen het bedrijf. Momenteel gebruiken we twee verschillende varianten van de camera’s en er is een derde variant op komst. Dagelijks houd ik mijzelf bezig met deze camera’s om allerlei (verkeers)situaties op beeld vast te leggen en dat met inachtneming van de privacy-regels.

Dat is ook waar mijn plezier in het werk naar voren komt: de oneindig veel verschillende situaties die in beeld gebracht kunnen worden. Het grootste deel de onderzoeken die uitgevoerd worden met onze camera’s zijn verkeerstellingen. Alles wat voorbij rijdt (of wandelt) kan geteld worden vanaf de camerabeelden die wij inwinnen. Naast dit aandeel aan onderzoeken, komen er steeds meer verschillende soorten onderzoeken bij. Immers kan beeldmateriaal geanalyseerd worden, zolang er maar iets op het beeld beweegt.

Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke kruispunten, een verkeerslicht waar vaak door rood gereden wordt of een zebrapad waar voetgangers amper voorrang krijgen. Geruchten zijn één kant van het verhaal, maar om een standpunt sterk te krijgen, zijn camerabeelden een stevig argument. De ingewonnen camerabeelden liegen niet en geven de situatie weer in alle eerlijkheid. De data die uit deze beelden wordt geëxtraheerd kan mogelijk de doorslag geven voor een gemeente of andere instantie om een verkeerssituatie zodanig aan te passen dat ongewenst gedrag niet meer vertoond wordt.

De camera’s van DataCount worden regelmatig op verschillende locaties geplaatst voor verschillende doeleinden. Elke opdrachtgever heeft een unieke vraag en vereist een specifieke aanpak. Maar zolang er iets op camerabeelden geanalyseerd kan worden, kan DataCount er een mooie dataset uit halen. En dat conform geldende privacy-regels, zodat er geen inbreuk wordt gemaakt op persoonsgegevens.

Over Dicle Klunder
Dicle is projectleider bij DataCount. Binnen deze rol houdt hij zich bezig met de vraagstukken die bij DataCount neergelegd worden, voornamelijk als het om verkeerstellingen gaat. Zo zet hij zich in om problematiek in de mobiliteit inzichtelijk te maken.

 

Dit bericht delen? Graag!

Ons werk beter leren kennen?

Benieuwd naar de mensen achter ons bedrijf of specifieke onderdelen van ons werk? Bel, mail of kom langs; van harte welkom!
Direct bellen? Dat kan:

0182 23 50 12

Liever een e-mail versturen?
contactformulier