Onze dienst

Is er genoeg fietsparkeergelegenheid? Hoe lang staan fietsen geparkeerd? Welk soort fietsers maakt gebruik van uw fietspaden? Dit is slechts een greep uit de vragen waar u een antwoord op krijgt door een fietsonderzoek. We maken met zo’n fietsonderzoek verschillende fiets(parkeer)situaties inzichtelijk.

Een fietsonderzoek kan u veel waardevolle informatie opleveren over het fietsgedrag in een gebied. Naast de praktische voordelen van een fietsonderzoek kunnen onderzoeksuitkomsten ook bijdragen aan keuzes voor een meer duurzame en gezonde samenleving. Door het fietsen te stimuleren en te faciliteren, draagt u bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving voor de inwoners van uw gemeente. Bovendien draagt fietsen bij aan een betere bereikbaarheid en een betere doorstroming van het verkeer.

Bij DataCount hebben we ruime ervaring met fietsonderzoeken en beschikken we over de juiste apparatuur en expertise om het onderzoek uit te voeren en de gegevens te verwerken. Of u nu een enkele fietsenstalling wilt laten onderzoeken of een compleet beeld wilt krijgen van het fietsgedrag in uw gemeente, bij DataCount helpen we u graag verder.

Wat gaan we doen?
Bij de voorbereiding van een fietsonderzoek maken we een onderzoek op maat, afhankelijk van uw vraag. Een gedegen voorbereiding is daarbij van groot belang. Voordat we beginnen met metingen, gaan we in overleg met u om uw onderzoeksvragen helder te krijgen. Op basis daarvan stellen we een onderzoeksplan op, waarin we onder andere de locaties, de meetmomenten, en de meetmethode vastleggen. Samen beslissen we welke methode we toepassen en hoeveel metingen we gaan uitvoeren.

Of u nu alleen fietsen wilt tellen, de mening van fietsers wilt peilen of juist het motief van fietsers inzichtelijk wilt maken, voor elke vraag hebben we een methode. De omvang van het onderzoek varieert van één enkele fietsenstalling of fietspad tot inventarisatie van de situatie op meerdere routes, de fietsparkeerdruk in uw stad of zelfs een beeld van het fietsgebruik in de gehele gemeente.

Naast de technische en praktische voorbereiding, besteden we ook aandacht aan de communicatie met belanghebbenden en gebruikers van de openbare ruimte. Zo kunnen we bijvoorbeeld fietsers informeren over de metingen en de reden daarvoor, om zo begrip te creëren voor het onderzoek en de eventuele tijdelijke overlast die het met zich mee kan brengen. Door een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering zorgen we ervoor dat het fietsonderzoek efficiënt en effectief verloopt, en dat we waardevolle data kunnen verzamelen die aansluit bij uw onderzoeksvragen.

Wat levert het op?
Na het uitvoeren van een fietsonderzoek is het belangrijk om de verzamelde data op de juiste manier te verwerken, analyseren en rapporteren. Bij DataCount hebben we jarenlange ervaring in het verwerken van fietsonderzoeken en het omzetten van ruwe data naar waardevolle inzichten voor onze klanten. We maken gebruik van geavanceerde softwaretools en methoden om de verzamelde data te analyseren en te verwerken. Zo kunnen we bijvoorbeeld de gemiddelde parkeerduur, de parkeerdruk, de verdeling van verschillende soorten fietsers, en de belangrijkste fietsroutes in kaart brengen.

Om deze inzichten toegankelijk te maken voor onze klanten, ontwikkelen we vaak dashboards. Dit zijn interactieve tools waarmee u zelf de data kunt bekijken en analyseren. Onze dashboards zijn gebruiksvriendelijk en kunnen op maat worden gemaakt om aan de specifieke behoeften van onze klanten te voldoen.

Naast dashboards maken we ook uitgebreide rapportages met duidelijke visualisaties en conclusies. Hierin geven we advies op basis van de resultaten van het onderzoek en bieden we aanbevelingen voor verbetering. Zo heeft u als klant de benodigde informatie om gefundeerde beslissingen te nemen over het optimaliseren van uw fietsinfrastructuur.

Wilt u meer weten over fietsonderzoek, bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw gebied? Onze specialisten helpen u graag verder.

Onze specialisten

Thyrza Loman
Projectleider
Bel Thyrza
+31 6 82422141
Sarah Abd El Maksoud
Junior Projectleider
Bel Sarah
+31613474865
Contact

Meer informatie over fietsonderzoek?