10-02-23

HRM en Circulariteit

De week van de circulariteit, overal zie je er berichten over voorbij komen. Je kan er onmogelijk omheen. Daarom hebben we de afgelopen dagen ook bij DataCount extra nagedacht over de vraag: “hoe kunnen wij ons bedrijf meer circulair maken?”.

Als je vooral diensten levert, blijkt dat echter minder evident dan wanneer je bedrijf fysieke producten levert. Maar arbeid zelf kan ook circulair zijn. Bij bedrijven die diensten leveren zijn het, heel plat gezegd, vaak de mensen zélf die het middel zijn om de dienst te verlenen. Vanuit dit oogpunt kan je hierbij dan ook spreken over ‘verspilling’ en ‘uitval’. Dat klinkt heel vreemd, maar denk hierbij bijvoorbeeld aan de 40% van de Nederlanders die vinden dat hun kennis en vaardigheden niet aansluit bij hun huidige baan of denk aan het feit dat 15% van de mensen jaarlijks burn-out klachten hebben (Tijdschrift voor HRM, 2021).

HRM binnen een organisatie is altijd een speelveld tussen verschillende belangen: wat is het beste voor het bedrijf, het beste voor de werknemer, hoe kunnen en moeten we omgaan met wetgeving en wat zijn de normen in de maatschappij? Afhankelijk van de (economische) situatie kan een belang te veel aandacht krijgen. Dat zorgt voor disbalans en dat zorgt bijvoorbeeld weer voor de genoemde problemen als onvoldoende aansluiting van kennis en vaardigheden of burn-out klachten.

Een circulair HRM-beleid gaat om een focus op de duurzame inzetbaarheid van mensen. Er wordt dan juist naar de langere termijn gekeken, en dat niet slechts met focus op een van de belangen, maar met aandacht voor alle verschillende belangen. Hoe het HRM-beleid er dan precies gaat uitzien zal per bedrijf verschillen, maar er zal altijd gezocht worden naar balans en duurzame arbeid.

Bij DataCount zijn we als team divers en het HRM-beleid moet daar op aansluiten. We hebben vast kantoorpersoneel, maar ook veel veldwerkers (met name studenten). Deze groepen hebben niet alleen een hele andere functie binnen het bedrijf, maar ook hele andere behoeftes. Voor de mensen op kantoor is een goede werksfeer en vastigheid bijvoorbeeld belangrijk. Maar de meeste van onze veldwerkers vinden de flexibiliteit die bij het werk komt kijken juist erg prettig. Ondanks dat we het niet bewust zo benoemen, zijn we binnen DataCount dan ook zeker bezig met circulariteit. Bijvoorbeeld:

Tegen het eind van de coronacrisis hadden we (te) weinig veldwerkers. We hadden een tijd lang weinig werk gehad, waardoor de veldwerkers op zoek gegaan waren naar iets anders. Om nieuwe mensen te vinden, hebben we er toch voor gekozen om in te zetten op oplossingen voor de langere termijn. In plaats van grootschalige acties om op korte termijn mensen aan te trekken hebben wij onze samenwerkingen met (studenten)verenigingen weer geïntensiveerd en meer ingezet voor mond-op-mond reclame. Het duurde even voordat het effect had, maar door onze aanpak kregen we wel voornamelijk serieuze sollicitanten.

Daarnaast hebben we in het veldwerk meer gelaagdheid gecreëerd. Waar we vroeger alleen veldwerkers hadden die direct door projectleiders werden aangestuurd, zijn er nu ook veldwerk coördinatoren en werkstudenten. Dit geeft (doorgroei)mogelijkheden voor de studenten én levert betere kwaliteit veldwerk op. Voor de mensen op kantoor is dat prettiger werken: er wordt beter werk geleverd én er kan meer werk verricht worden. Een win-winsituatie, duurzame inzetbaarheid én meer oog voor het belang van de opdrachtgevers.

Door de week van circulariteit ben ik me dan ook meer bewust van waarom dit thema ook binnen HRM belangrijk is en ik zal in de toekomst ook zeker vanuit dit perspectief naar HRM blijven kijken.

Over Bieneke Slagt
Bieneke is als veldwerker begonnen, maar inmiddels doorgegroeid tot planner en werver. Ze heeft nauw contact met de projectleiders en veldwerkers om te zorgen dat de planning rond komt. Daarnaast verzorgt ze het onboarding- en offboardingproces van de veldwerkers. Ook houdt ze de social media accounts bij.

Bronnen:

  1. (2021, 22 januari). Circulaire economie? Vergeet arbeid niet! Tijdschrift voor HRM. https://tijdschriftvoorHRM.nl/circulaire-economie-vergeet-arbeid-niet/

 

Dit bericht delen? Graag!

Ons werk beter leren kennen?

Benieuwd naar de mensen achter ons bedrijf of specifieke onderdelen van ons werk? Bel, mail of kom langs; van harte welkom!
Direct bellen? Dat kan:

0182 23 50 12

Liever een e-mail versturen?
contactformulier