23-03-23

Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit

Vorige week donderdag (16-03-2023) was het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit. Een van de kernthema’s was hoe we een kleiner deel van de openbare ruimte kunnen reserveren voor de auto. De gebruikelijke afbeeldingen met de hoeveelheid ruimte die een auto inneemt ten aanzien van een scooter of fiets kwamen ook hier weer aan de orde. Wat naar mijn ervaring een enorme toevoeging was, was het verhaal van spreker Ferenc van Damme.

Dat we als klein land met zoveel inwoners en zoveel gelijke wensen over waar we willen wonen iets moeten veranderen, is duidelijk. Hij gaf echter, geheel terecht, aan dat er vooral gefocust moet worden op hoe we dit doen. Door degenen die er de gevolgen van ondervinden, mee te nemen in het proces ontstaat er een gevoel van eigenaarschap bij de betrokkenen.

Namens de Gemeente Zwolle liet Syb Tjepkema goed zien hoe dit er bij hen in de praktijk uitziet. Door actief de bewoners van het pilotgebied voor een mobliteitshub te betrekken bij planvorming zoals inrichting, locatie, omvang e.d. is er een gevoel van het samen doen ontstaan. Dit liet naar mijn idee goed zien dat niet het ‘wat’ maar het ‘hoe’ doorslaggevend zal zijn in deze transitie. Ook het voorbeeld wat aangehaald werd waarin een parkeerplek werd omgetoverd tot terrasje waar dan vervolgens op overlegd werd met de bewoners vond ik erg treffend.

Het was erg interessant en leerzaam om mee te krijgen hoe er vanuit verschillende gemeenten tegen de uitdagingen in de mobiliteit aangekeken wordt. Vanuit mijn rol bij DataCount was mijn conclusie dat er met de veranderingen die aanstaande zijn veel input nodig gaat zijn om parkeervakken te kunnen schrappen ten behoeve van bijvoorbeeld extra groen.

Over Luuk Zuijderwijk
Luuk is Operationeel Directeur bij DataCount. Binnen deze rol houdt hij zich bezig met het dagelijks reilen en zeilen van het bedrijf. Daarnaast is hij ook Projectleider en houdt zich bezig met de vraagstukken die bij DataCount neergelegd worden, voornamelijk als het om verkeerstellingen gaat. Zo zet hij zich in om problematiek in de mobiliteit inzichtelijk te maken.

Dit bericht delen? Graag!

Ons werk beter leren kennen?

Benieuwd naar de mensen achter ons bedrijf of specifieke onderdelen van ons werk? Bel, mail of kom langs; van harte welkom!
Direct bellen? Dat kan:

0182 23 50 12

Liever een e-mail versturen?
contactformulier