10-09-20

Je komt ze ongetwijfeld wel eens tegen onderweg: mensen die langs de weg werken. Het is vaak geen verrassing, want ze worden vooraf aangekondigd met een hele rits aan waarschuwingen. Denk aan de oranje verkeerskegels, een enorme flitsende pijl die de rijrichting aangeeft en soms ook een felrood kruis boven het wegdek. Ook binnen DataCount houdt een aantal medewerkers zich bezig met het werken langs de weg: zij plaatsen namelijk onze verkeerscamera’s. Hoe zorgen wij ervoor dat dit veilig verloopt? 

Onze werkwijze: wetgeving, richtlijnen en een hele hoop verkeerskegels

Onze camera’s plaatsen wij veelal op bestaand straatmeubilair, zoals lantaarnpalen en ANWB-palen. Over het algemeen kunnen wij deze bereiken vanuit de berm, vanaf de stoep of vanaf het fietspad. Het is een trucje van enkele minuten, maar soms is het onvermijdelijk om een afzetting te plaatsen. In dat geval kunnen wij (een deel van) een rijstrook afzetten met goedgekeurde verkeerskegels. Hiermee creëren wij een werkvak waarin de ‘cameraplaatser’ veilig kan werken. Voorafgaand aan het plaatsen, bereiden wij onszelf natuurlijk goed voor. Er wordt op kantoor al gekeken waar de camera’s het beste geplaatst kunnen worden en natuurlijk hoe dit veilig uitgevoerd kan worden. 

Want net als bij alle andere buitenwerkzaamheden is er altijd een risicofactor. Daarom houden wij ons aan richtlijnen om te voorkomen dat automobilisten door ons afgeleid worden als wij langs de weg aan het werk zijn. Deze richtlijnen betreffen o.a. de zwaailampen uitzetten als je eenmaal het werkvak bent ingereden, het niet onnodig blokkeren van de verkeersstromen om je heen en niet langer dan nodig op het werkvak verblijven. Hoe minder opties er zijn waardoor de verkeersdeelnemers afgeleid worden, des te veiliger wij te werk kunnen gaan.

Blijven bijleren

“Ondertussen mogen wij ons met gepaste trots Vakman Verkeersmaatregelen noemen!”

Om meer te weten te komen over waarom bepaalde afzettingen geplaatst moeten worden, heb ik met een aantal collega’s de BRL9101 verkeersmaatregelen-cursus gevolgd (wat staat voor: BeoordelingsRichtLijnen). Hierbij wordt er uitleg gegeven over de verschillende soorten afzettingen, wanneer deze geplaatst worden en hoe deze opgebouwd worden. Na deze cursus hebben wij ook een examen af moeten leggen. Ondertussen mogen wij ons met gepaste trots Vakman Verkeersmaatregelen noemen! Hierdoor hebben wij nu nog meer kennis over veilig werken langs de weg. Daarnaast hebben wij de afgelopen tijd geïnvesteerd in nieuw veiligheidsmateriaal, zoals actieramen op onze werkbussen en grotere verkeerskegels met een betere reflectieklasse.

 De gouden combinatie: groeiende kennis én ervaring

Wij plaatsen camera’s op de meest uiteenlopende locaties; van rijkswegen en provinciale wegen tot aan woonwijken en voetgangersgebieden. Hierdoor hebben wij veel ervaring opgedaan. Door deze ervaring gecombineerd met de recent opgedane kennis uit de cursus, kunnen wij op de meest veilige manier werken die de situatie toelaat. Ongeacht de locatie, zolang er gekeken wordt naar de veiligheid, kunnen wij daar maatregelen voor nemen én de kwaliteit blijven waarborgen!

Ongeacht de locatie, zolang er gekeken wordt naar de veiligheid, kunnen wij daar maatregelen voor nemen én de kwaliteit blijven waarborgen!”

Over de auteur: Dicle Klunder

Mijn naam is Dicle Klunder, ik ben sinds een jaar Projectleider (Junior) bij DataCount. Vanaf het begin houd ik mij bezig met het begeleiden van verschillende projecten. Ik ben steeds meer de richting opgegaan van verkeerstellingen. Hierbij doe ik veel werkzaamheden rondom deze opdrachten, van het monteren van camera’s tot aan de begeleiding bij het verwerken van de beelden.

Dit bericht delen? Graag!

Ons werk beter leren kennen?

Benieuwd naar de mensen achter ons bedrijf of specifieke onderdelen van ons werk? Bel, mail of kom langs; van harte welkom!
Direct bellen? Dat kan:

0182 23 50 12

Liever een e-mail versturen?
contactformulier