02-04-20

In deze nieuwe reeks leggen wij onze verschillende typen verkeersonderzoek uit! Vandaag beginnen wij met de categorie ‘Geografische data-ontsluiting: GIS’ met behulp van onze GIS-expert Sophie Drijver.

Sophie houdt zich bezig met het verzamelen, analyseren en visualiseren van geografische data (data met een locatie).Veel data uit verkeersonderzoeken is namelijk op specifieke locaties ingewonnen of zegt iets over een bepaalde locatie, en kan daarom weergegeven worden op een kaart. Dat kan op veel manieren en er zijn vervolgens veel analysemogelijkheden om meer met de data te doen dan alleen met een tabelletje en een grafiekje mogelijk is. Afstand- en netwerkanalyse, modelleren, voorspellen: het behoort allemaal tot de opties.

 

“Het geeft mij energie om te zien dat je met datavisualisaties de data begrijpelijk kan maken.”

Sophie: “Het geeft mij energie om te zien dat je met datavisualisaties de data begrijpelijk kan maken.” Geografische data-ontsluiting legt zij als volgt uit: “Je zorgt ervoor dat de data, bijvoorbeeld vanuit een parkeeronderzoek of een verkeerstelling, omgezet wordt naar begrijpbare en toegankelijke informatie.” Concreet behaalt zij dit door GIS(Geografisch Informatie Systeem)-software in te zetten, daarin berekeningen door te voeren en deze vervolgens te visualiseren op kaarten of in interactieve dashboards.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Sophie: “Ons GIS-dashboard (wat gemaakt is in ArcGIS Online) is een interactieve omgeving die gevoed wordt door achterliggende, eigen data.” Maar ook data uit bestaande bronnen en data van opdrachtgevers kan gebruikt worden. Het dashboard kan naar eigen wens ingevuld worden door verschillende soorten bestaande en nieuw-ingewonnen data tegen elkaar af te zetten en dit te visualiseren, bijvoorbeeld de hoeveelheid parkeercapaciteit op een locatie (zie voorbeeld). Sophie: “Met zo’n dashboard kun je op een vrij eenvoudige manier laten zien wat de resultaten zijn van een nieuw (parkeer)onderzoek en ook cijfers uit het verleden toevoegen. Zo zie je snel welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in een gebied.”

 

“Met zo’n dashboard kun je op een vrij eenvoudige manier laten zien wat de resultaten zijn van een nieuw (parkeer)onderzoek”

Heeft u vragen hierover of een opmerking? Laat gerust een opmerking achter of neem contact op met een van onze experts: https://www.datacount.nl/over-ons/

Dit bericht delen? Graag!

Ons werk beter leren kennen?

Benieuwd naar de mensen achter ons bedrijf of specifieke onderdelen van ons werk? Bel, mail of kom langs; van harte welkom!
Direct bellen? Dat kan:

0182 23 50 12

Liever een e-mail versturen?
contactformulier